Jan van Eck

Even voorstellen:
 
Jan van Eck (1936), geboren en getogen in Leuth, een dorp in de gemeente Ubbergen en ingesloten tussen Waal en Duitse grens. Tot 1817 hoorde  Leuth evenals het aangrenzende Kekerdom tot het hertogdom Kleef. Dit gegeven heeft in niet geringe mate bijgedragen tot mijn belangstelling voor de vakken aardrijkskunde en geschiedenis, zoals die toentertijd zo mooi heetten. Deze belangstelling is nog eens aangewakkerd door het toenmalige hoofd van de lagere school in Leuth meester Hoens.
 
Na een (internationale) carrière van ruim 40 jaar bij het Kadaster - landregistratie en zakelijke rechten - heb ik mij via studie en onderzoek verder verdiept in de cultuurhistorie. Meer in het bijzonder in de historische geografie van Ooijpolder, Duffelt en Gelderse Poort. 
 
Al heel spoedig kwam ik (weer) op het pad van Hans Giesbertz, voorheen collega bij het Kadaster. Een ontmoeting die al snel leidde tot intensieve samenwerking via de Stichting "Kwartier van Nijmegen”. Deze samenwerking heeft al tot enkele interessante publicaties geleid.

In dit verband mag genoemd worden de Historische Atlas van Ooijpolder & Duffelt (ISBN 9058751589) en de Kadastrale Atlas Gelderland. te weten: Beek-Ubbergen in 2000 en Ooij & Leuth-Kekerdom in 2005 (beide uitverkocht)

 

Met de stichting "Kwartier van Nijmegen” hebben we in werkgroep verband onder de vlag van de vereniging de Ploegdriever het Veldnamenproject Circul van de Ooij gerealiseerd. Na veel en intensief onderzoek in historische kaarten en registers zijn de eeuwenoude - en in de tijd verdwenen - perceelsnamen in het Cirkul van de Ooij weer zichtbaar  gemaakt. Daarnaast is een Veldnamenkaart uitgebracht waarop deze namen zijn ingetekend en de betekenis daarvan wordt verklaard.

 

Nieuwe projecten staan op stapel. Via deze website houden we u graag op de hoogte.